COLAGEN – Importanta sa in piele


COLAGEN – Importanta sa in piele

img_61022-181

 

Buna ziua lume buna si frumoasa.

Zilele trecute am pus o fotografie cu mine pe pagina mea de facebook , si una dintre  cititoarele mele fidele m-a intrebat intr-un mesaj privat , ce fac de nu am riduri deloc la  cei 39 de ani ai mei.
In momentul in care am inceput sa scriu raspunsul , mi-au trecut prin minte un lilion de chestii , printre care si importanta alimentelor pentru o piele frumoasa , sanatoasa , plina de colagen si elastan.
De aceea , m-am hotarat sa va scriu si voua astazi cate putin din importanta colagenului in piele si mai ales alimentele pe care trebuie sa le consumam , pentru un ten cu aspect tanar si frumos cat mai mult timp.
Ce este colagenul ?

Colagenul este o proteina dura, insolubila si este compusa din fibre. Acest nutrient face parte din structura tuturor tesuturilor conjunctive, reprezentand o treime din totalul proteinelor prezente in corpul uman. Impreuna cu elastina (proteina elastica ce ajuta tesuturile sa revina la forma initiala dupa o contractie), colagenul asigura sanatatea si buna functionalitate a intregului organism, in special a pielii, a oaselor si a articulatiilor, dar si a unor tesuturi protectoare, asa cum sunt cele care protejeaza rinichii.

01

Din punct de vedere chimic, colagenul este alcatuit dintr-o serie de peste 1000 de molecule de  aminoacizi precum glicina, prolina, hidroxiprolina si arginina. Acesti compusi sunt construiti din molecule de carbon, oxigen si hidrogen.

Celule responsabile pentru secretia fibrelor de elastina si a colagenului se numesc fibroblaste si se gasesc la nivelul dermului. Aceste celule contin aproximativ 1400 de aminoacizi, iar prezenta lor in corp are o pondere mai mare in anumite tesuturi:

  • 90% din tesutul conjunctiv
  • 90% din masa organica a oaselor
  • 70% din piele

Organismul produce in mod natural colagen pana la 30 de ani, insa productia scade treptat dupa aceasta varsta. Nivelul de colagen din organism poate fi afectat si de factori externi precum poluarea, radicalii liberi, fumatul, consumul excesiv de zaharuri sau expunerea la soare

Principalele functii ale colagenului

Exista 28 de tipuri diferite de colagen, cu structuri si functii variate, insa caracteristica principala comuna este faptul ca toate sunt puternice si flexibile. Dintre acestea, cele mai comune sunt tipurile I, II, III si IV.

Tipul I este cel mai flexibil dintre toate si este secretat in piele, tendoane si oase. Tipul II e regasit in cartilaje, tipul III in piele si vasele de sange, iar tipul IV in tesuturile membranoase. Colagenul poate fi endogen (secretat in mod natural) sau exogen (aportul suplimentar din exterior).

Colagenul confera elasticitate pielii si tesuturilor, stimuleaza regenerarea celulara, vindecarea si cicatrizarea ranilor. Acesta functioneaza si ca un adeziv natural al organismului; de altfel, si denumirea lui, de origine greaca, se traduce ca “generator de lipici”.

Beneficiile colagenului pentru organism

Colagenul este esential pentru sanatate si are o serie de beneficii pentru majoritatea structurilor si a tesuturilor din organismul uman.

Colagenul are un rol important in refacerea cartilajelor si totodata creste gradul de lubrifiere, alaturi de acidul hialuronic, prin mentinerea vascozitatii lichidului sinovial. Acesta este o substanta fluida produsa in mod natural in cavitatile articulatiilor sinoviale, al carei rol este sa reduca frictiunea dintre cartilajele articulare si alte tesuturi articulare prin lubrifiere si amortizare in timpul miscarii.

Colagenul contribuie la atenuarea inflamatiilor articulare, indeosebi a celor cauzate de inaintarea in varsta,si are un rol esential in prevenirea unor unor afectiuni precum artrita reumatoida, artroza, osteoporoza, guta sau osteoartrita. Asadar, este o proteina importanta pentru sanatatea si buna functionare a sistemului osteoarticular.

Pentru ca reprezinta 90% din structura ligamentelor, ale tendoanelor, ale fasciilor si ale articulatiilor, poate sprijini regenerarea celulelor acestora si poate reduce durerile si rigiditatea asociate cu simptomele artritei. De asemenea, peptidele din colagen ajuta la cresterea mobilitatii si a flexibilitatii, precum si la mineralizarea optima a oaselor si a dintilor, respectiv la intarirea scheletului osos.

Contributia la sanatatea pielii, a parului si a unghiilor

Colagenul este componenta principala a dermei, cea care ii confera elasticitate si flexibilitate. Acesta mentine pielea intinsa si previne aparitia ridurilor, dar are si rolul de a impiedica aparitia celulitei si a vergeturilor.

Prin rolul sau de hidratare si de regenerare celulara, reduce efectele nocive ale factorilor externi asupra pielii si ajuta la cicatrizarea mai rapida si mai eficienta a dermei. In plus, are un rol important si in cresterea, regenerarea si hidratarea corespunzatoare a parului, dar si in ceea ce priveste cresterea si sanatatea unghiilor.

Colagenul mentine structura calitativa a pielii si imbunatateste starea epidermei. Acesta imbunatateste si functionarea anumitor organe interne, indirect responsabile de probleme ale pielii precum acneea, iritatiile sau dermatitele locale.

Cu beneficii in mentinerea structurii calitative si a elasticitatii pielii, dar si cu un rol activ in tonifierea acesteia, colagenul are proprietati hidratante si impiedica aparitia ridurilor sau chiar le diminueaza pe cele deja existente, previne celulita si amelioreaza aspectul pielii corpului si ajuta la cicatrizarea rapida a leziunilor de la nivelul dermei.

Colagenul exogen, respectiv cremele si suplimentele alimentare cu colagen sunt recomandate pentru pielea uscata si pentru cea matura si ii confera flexibilitate si luminozitate.

Colagenul s-a dovedit benefic si in tratamentele antiacneice, deoarece ajuta la cicatrizarea rapida si eficienta a semnelor si la vindecarea pielii, stimuland celulele sa se regenereze. Tot datorita rolului de regenerare celulara, colagenul poate diminua afectiuni ale pielii precum edemele si eritemele.

Eu mereu am spus ca frumusetea vine din interior! Si da! Aici ma refer strict la partea de alimentatie , hidratare  si starea noastra de bine!

Daca am inteles cum functioneaza si care este rolul colagenului in organism , sa discutam si despre  2 puncte importante :
1. Alimente cu un continut bogat in colagen:

a. SUPA DE OASE

10_zelen_v_bulion
Supa de oase este cel mai  bogat  aliment in colagen si aminoacizi importanti. ( Un derivat al supei de oase poate fi  aspicul /raciturile) .

b. SPIRULINA

spiruline

Aceasta  alga , fiind bogata in aminoacizi ( componenta importanta a colagenului )   este ideala in dieta zilnica. Poate fi consumata sub forma de pulbere , in diferite preparate alimentare ( deserturi , smoothie sau chiar amestecata cu un iaurt)

c. Peste  ( somon , morun )

somon

Bogati in aminoacizi , vitamina B6 , seleniu, fosfor si glicina.

d.  OUL ( foarte important pentru organism )

10-aliments-pour-faire-le-plein-de-phosphore

Este printre alimentele cele mai importante pentru organism , deoarece contin multe elemente benefice pentru sanatatea noastra.  Oul este bogat in aminoacizi , glicina si  prolina.

e. GELATINA

Orange jelly cubes on white background

Este un fel de proteina derivat  al colagenului , de aceea este considerat un aliment bogat in colagen. Gelatina poate fi folosita in diferite preparate alimentare , pentru a le da acel aspect gelatinos sau pur si simplu pentru a  imbogati  valoarea nutritionala a diferitelor preparate  ( ex: Supe ,sosuri ,  aspic , deserturi , etc)

2. Alimente care stimuleaza producerea naturala a colagenului de catre organism:

a. Legume cu foi/frunze verzi

choux-bienfaits

Incarcate de vitamina C  , legumele cu foi/frunze verzi , cum ar fi spanacul , varza creata , rucola, varza Kale – fac parte  din grumpul celor mai importante alimente care favorizeaza sistetizarea colagenului  in corp. Vitamina C este benefica  nu doar ca antioxidant pentru protejarea organismului impotriva radicalilor liberi  , dar si pentru producerea de colagen de tip I  ( care este forma de colagen cea mai raspandita in corpul uman ) .

b. Semintele de dovleac

seminte de dovleac

Foarte bogate in elemente nutritive , le confera dreptul sa stea  pe acelasi podium cu alimentele care  stimuleaza productia de colagen in organism. Semintele de dovleac reprezinta  de asemenea  19 % din aportul cotidian de  zinc / portie. Zincul este un mineral esential in sintetizarea  colagenului , dar si  la buna funtionare a sistemului imunitar , ajuta la cicatrizarea  ranilor si cresterea celulara.

c. Capsuni / Afine  / Mure / Zmeura

fructe rosii

Bogate  in vitamina C , capsunile si fructele de padure sunt considerate ideale pentru productia de colagen. Continutul in vitamina C al capsunilor este egal cu al lamailor .
 Bogate in vitamine din complexul B si in mangan , cu rol important 
in buna functionare a sistemului
 nervos , sint indicate in prevenirea insomniilor , avind rol de calmant .
Contin  mult fier ( component al hemoglobinei ) si cupru ( care participa
 la formarea hemoglobinei
inlesnind si absorbtia fierului ) , de aceea capsunile se folosesc in 
tratamentul anemiilor .
 Datorita continutului in vitamina K ( 0,01mg la 100g ) au rol de 
reglementator hepatic .
Mai contin :
– vitamina B6 – un diuretic natural
– iod
– vitamina PP – vasodilatatoare , capsunile contribuind la scaderea 
tensiunii arteriale .
– vitamina E – fructe indicate si pentru diabetici
– continut ridicat de calciu , fosfor , magneziu si provitamina A . )

Capsunile contin  si un acid  ( ELLAGIQUE ) – un tip de antioxidant  care protejeaza  impotriva degradarii colagenului!

d. Lamai/ Lamai verzi  /Portocale /

aliments-vitamine-c

Citricele sunt foarte nutritive. Sunt bogate in vitamina C  , o vitamina hidrosolubila , foarte importanta , care are un rol principal in productia de colagen. de asemenea , citricele contin  multi antioxidanti , fibre si alte elemente nutritive benefice pentru sanatate in general.

e. USTUROIUL

890db8eb

Da ! USTUROIUL !

Este cea mai buna planta bogata in compusi care stimuleaza colagenul si accelereaza  sintetizarea acestuia in corp.

Usturoiul contine alicina, un compus puternic care actioneaza ca antibiotic si ajuta la vindecarea infectiilor cutanate si cea mai buna parte este ca acesta nu distruge si bacteriile sanatoase. Este interesant de stiut ca alicina se formeaza doar atunci cand usturoiul este taiat sau zdrobit.

Tonifica pielea si o face neteda, iar unghiile devin mai tari.

Usturoiul poate fi folosit ca si condiment in diferite preparate culinare , pus in salate , sau consumat ca atare.

CONCLUZIE : COLAGENUL este cea mai COOL  proteina !

Colagenul este ce te formeaza pe tine ca om !
Meritam si noi putin colagen nu  ?

In speranta ca v-am  adus cateva informatii utile , sa raman in  spiritul postarii mele de pe Facebook de astazi  si va urez sa aveti o saptamana infloritoare , plina de realizari si  bucurii pe toate planurile!
Nu uitati sa dati un like si un share daca v-a placut.

Nu de alta , dar sunt informatii , care merita sa fie citite .

V-am pupat!

A voastra vesela si zambitoare,

Mihalcea Manuela

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s