ULEIUL VEGETAL SI UTILITATEA SA IN COSMETICA
Buna ,
Astazi m-am hotarat sa va scriu cate putin despre uleiurile vegetale si modurile in care le putem folosi in rutina noastra zilnica de ingrijire . M-am hotarat deoarece , o doamna ma intreba ieri , cand sa foloseasca uleiul vegetal pe care l-a cumparat . Si o alta doamna m-a intrebat daca poate sa foloseasca uleiuri vegetale in rutina zilnica , chiar daca are tenul gras ! Cele doua doamne si-au primit raspuns la intrebarule lor , dar m-am gandit ca v-ar interesa si pe voi .
Eu , pentru ca ma documentez mereu , si sunt la curent cu mai toate noutatile , impart cu voi aceste informatii .
Din ce in ce mai mult , ne preocupa aspectul pielii , dar mai ales , ne socheaza listele interminabile de ingrediente din diferite de produse .
Marile magazine ne vand iluzii impachetate in ambalaje frumoase ! Ne promit multe si fac foarte putin sau chiar nimic .
La o anumita varsta , contientizezi greselile trecutului ( Eu de exemplu , nu am folosit creme de protectie solara in copilarie si acum ma lupt cu petele de pe fata ) , si vrem sa reparam cat putem .
Daca v-ati hotarat sa va cumparati produse pentru cosmetica bune , atunci fiti atenti ca lista de ingrediente sa fie cat mai scurta si sa contina cuvinte cunoscute si care pot fi pronuntate cat mai usor ! Cu cat ingredientele au denumiri greoaie , cu atat iti dai seama cat de incarcate de chimicale sunt .
ULEIURILE VEGETALE
Definitie : Uleiul vegetal este un compus organic extras din semintele sau celelalte organe ale unei plante .
Inainte sa ma apuc sa va povestesc mai multe , vreau sa va sfatuiesc , sa cumparati intotdeauna uleiul vegetal , presat la rece si daca mai este si BIO atunci si mai bine ( uleiul nu trebuie sa contina decat un singur ingredient pe eticheta ) . Uleiul sa fie depozitat intr-un recipient din sticla groasa si inchisa la culoare . Aceste uleiuri le veti pastra in dulapuri inchise , ferite de lumina , caldura sau frig excesiv .
Nu multi dintre voi stiu de pasiunea mea pentru uleiuri vegetale ( am o colectie frumoasa in camara ) , uleiuri esentiale si uleiuri hidrolate . ( daca va intereseaza fac un articol despre aceste uleiuri )
Uleiul presat la rece se obtine prin presarea mecanica a semintelor si astfel se renunta la procesul de rafinare chimica. Atuurile uleiului presat la rece se datoreaza continutului mare de acizi grasi polinesaturati, vitamine, antioxidanti si minerale care au proprietati complexe.
In timpul documantarii mele , am testat diferite produse si pot spune ca sunt fan uleiuri vegetale , deoarece pot fi folosite in diverse moduri :
1. Folositi uleiul vegetal pentru a va epila
Daca obisnuiti sa folositi lama pentru a va epila picioarele , in loc sa mai folositi tot felul de produse scumpe , folositi un ulei vegetal ( pe care cu siguranta il aveti in casa ) . Cum se foloseste ? Simplu ! Aplica ulei vegetal pe zona pe care vrei sa o epilezi si apoi vii cu lama si gata . Simplu nu ?
SFAT : Uleiul de masline este ideal pentru aceasta operatiune , dar si uleiul de migdale sau cel de avocado .
2. Folositi uleiul vegetal – masca pentru par
Este masca mea preferata ! Am primit cadou , in perioada cand faceam scoala de Estetica si Cosmetica ( PARIS ) , un amasetec de uleiuri , un tratament pentru par adus din Emiratele Arabe . Un produs foarte scump , dar care mirosea minunat . M-am uitat pe lista de ingrediente si avea doar 5 uleiuri vegetale . Nu scria pe lista de ingrediente si proportia lor , dar m-am gandit ca se aplica regula , cu primul ingredient in cantitate mai mare si tot asa pana la ultimul , in cantitate mai mica . De atunci , in aceeasi sticla maro , imi prepar masca pentru par din cele 5 uleiuri ( Daca va intereseaza mai multe detalii , va fac un articol separat ) .
Masca pentru par se aplica pe parul uscat , si se lasa cel putin 30 de minute inainte de samponare . Cu cat sta mai mult pe par , cu atat este mai bine si mai benefica . Unele persoane isi aplica masca seara la culcare si isi spala parul dimineata la prima ora . Eu prefer sa o tin cat mai mult , dar ma spal in aceeasi zi .
Sfat : Puteti folosi ulei de : Masline , cocos , avocado , argan , ricin . Separat sau impreuna .
3.Folositi uleiul vegetal pe post de demachiant
Cred ca stiti deja trendul cu uleiul demachiant ! Dar sa stiti ca este chiar bun ! Chiar functioneaza si mai ales indeparteaza si machiajul rezistent la apa .
SFAT : Eu va recomand pentru demachiere , uleiul de JOJOBA . Acesta se aseamana cu sebumul uman , si nu agreseaza pielea in nici un fel . Tin sa precizez , uleiul de JOJOBA nu este comedogen , si poate fi folosit si de persoanele cu tenul acneic .
4. Foloseste uleiurile vegetale in tratamentele faciale
Uleiul vegetal este de asemenea un excelent hidratant !!!
Dupa ce ati curatat tenul in profunzime , ati aplicat lotiunea tonica , luati cateva picaturi de ulei vegetal si incalzite in podul palmei se aplica pe fata , in prima faza prin presare si apoi , cu miscari cat mai usoare va faceti un automasaj de minim 5 minute pe toata fata , gat si decolteu .
Uleiul vegetal , nu doar ca ii va da pielii un aspect sanatos , dar va hidrata pielea la suprafata si in timpul noptii , ajuta si straturile inferioare sa se hidrateze .
La final aplicati crema de seara si sunteti gata !
SFATUL MEU :
Pentru tenul uscat : Ulei din germeni de grau ; Ulei de Babasou ; Ulei de Avocado .
Pentru tenul gras : Ulei din samburi de caise ; Ulei din seminte de struguri ; Ulei de calophylle .
Pentru tenul mixt : Ulei de alune de padure ; Ulei de trandafiri ; Ulei de canepa .
Va pun imagini la sfarsitul articolului !
5. Foloseste uleiul vegetal in gomaj
Uleiurile vegetale reprezinta o baza ideala pentru a va creea acasa , un gomaj perfect .
Sfatul meu :
Gomajul pentru corp : O doza de ulei vegetal si o doza de zahar tos ( mai fin , nu foarte mare ) . Zaharul va exfolia pielea moarta si uleiul va va hidrata pielea .
Pentru corp alegeti un ulei adaptat pentru pielea voastra , sau daca va place o anumita aroma . Daca nu mergeti pe clasic : ULEI DE MIGDALE
Gomajul pentru fata : Aceeasi reteta ca mai sus , doar ca veti inlocui zaharul cu bicarbonat de sodiu la care adaugati o lingurita de miere de albine .
Sper ca v-a placut articolul meu de astazi . Pentru mai multe detalii ,nu ezitati sa imi lasati intrebari .
O zi magica va doresc !
Iata aici cateva imagini cu unele uleiuri mentionate mai sus :